Samo sport

Za zdrav sportski život

Eliud Kipchoge

Aktualni Svjetski rekorder u maratonu održao je webinar u suradnji sa IOC (Međunarodnim Olimpijskim odborom) komisijom za sportaše. Svjetski rekord postavio je na Berlinskom maratonu 16.9.2018., kada je istrčao 42,195 km za 2:01,39. Ali on će ostati zapisan u svim atletskim knjigama kao prvi čovjek koji je istrčao maraton ispod 2 sata. Točnije 12.10.2019. u Bečkom Prateru postavio je vrijeme od 1:59,40 za 4,4 kruga, odnosno maraton. Svjetska atletska federacija nije priznala ovo postignuće budući da je postignuto u posebnim uvjetima i nije bilo otvoreno natjecanja. Ovo postignuće upisano je u Guinness-ovu knjigu rekorda, i vjerojatno će dugo ostati u vlasništvu ovog uspješnog sportaša..

Za vrijeme Corona krize Eliud se nalazi u rodnoj Keniji gdje vlada totalna karantena i putem digitalne veze komunicira sa svojim trenerom koji je u Nizozemskoj, kao i sa svojim sponzorima. Također pomaže u zajednici, gdje osigurava pakete pomoći putem svojih sponzora.

Maraton je kao život, malo gore, malo dole, pa opet ravno, staze su različite. Ali ako si dobro planirao i dobro se pripremio trčanje maratona je užitak. To je bio njegov odgovor na pitanje koja milja mu je najteža na maratonu.

Iz čega proizlazi i njegova glavna poruka: „ispravno postavi svoje ciljeve i dobro se pripremi“, jer nije najvažnije biti 1., nego ispravno živjeti, živjeti pozitivno.

Zanimljiv je bio i njegov odgovor na pitanje kako se osjeća na zadnjih 200 m maratona? Kao pobjednik, jer zna da će kao prvi proći kroz cilj.

Na startu razmišlja o svim treninzima i pripremama koje je odradio zadnjih mjeseci, jer onda zna što treba napraviti i siguran je u sebe. Tako ćeš spoznati sebe i znat ćeš gdje ideš.

Sudjelovanje na Olimpijskim igrama je nešto najveće što se može dogoditi jednom sportašu. Podijeliti svoje mišljenje je dar za sport i cijelo čovječanstvo.

Kad završi jedna utrka proslavi je na cilju, jer je postigao jedan cilj. Sljedeći dan počinje put prema novom cilju i novi treninzi.

Sport je postao njegov stil života i trči sa ljudima i najsretniji je jer je trčanje postao stil života. U svojoj Keniji potaknuo je veliki broj ljudi da trče i sada svi trče za zdravi život.

Na slici Eliud Kipchoge na Berlinskom maratonu, slika pruzeta sa Wikipedia.